Tıpkı kullan-at telefonlar gibi, paramızda da aynı adresi iki kere kullanmamamız için “kullan-at adresler” kullanacağız. Böylelikle işlemlerin açık listesinde başka kimse hangi adrese ne kadar para gönderildiğini gözetleyemeyecek. Kullanıcıların malvarlığı sadece kendileri tarafından görülecek.

Fakat bu çeşit bir sistemde ortaya çıkan bir sorun var: eğer her adresi sadece tek sefer kullanacaksak, bu, her seferinde yarattığımız adresi daha önce kullanıp kullanmadığımızı hatırlamamızı gerektirmeyecek mi? İşin daha da kötüsü, önceden bize para gönderen bir arkadaşımız, bu sefer tembellik edip de ona gönderdiğimiz yeni adresi kullanmak yerine, kullanılmış olan eski adrese tekrar para gönderirse ne olacak? Sonuçta açık blokzincirde adreslerin hepsi okunabilir durumda, ve bu listenin bulunduğu kayıtların bir kopyası herkeste mevcut.

Gündelik hayatta kullanmaya hazır duran sabit bir adres olmadan yaşamak çok zor. Örneğin sosyal medya profilimizde, veya internet adresimizde, bağış toplamak için yayınladığımız bir adresimizde, vb. diğer kullanım durumlarında bir kere yayınladığımız adresimizi tekrar elle yenilemek olası değil.

Şansımıza, bu iki gerekliliği sağlayabilen (yayınladığında sabit gözüken, fakat kullanıldığında yeni adresler üreten) bir yöntemiz var. Bunun için Monero hayalet adres denilen bir yöntem kullanır. Hayalet adresler sayesinde, açık olarak yayabildiğimiz sabit bir adresimiz olur. Fakat Monero ağında başkaları o sabit adresimize para gönderdikleri zaman, Monero protokolu o sabit adresten daha önce hiç kullanılmamış yeni bir kullan-at adres üretir.

Bu şekilde, bütün adreslerimiz gizli anahtarımızla üretilmiş olduğu için, ve bütün hayalet adreslerimiz bu adreslerden üretilmiş olduğu için, sadece biz kendi anahtarımızla, bize gönderilen para işlemlerinden haberdar olacağız. Listeyi inceleyen diğer herkes anlam çıkaramadıkları tek kullanımlık adresler dizisi görecek.

Unutma, bu sayede, hem gizliliğimizi korumuş, hem de her seferinde elle yeni bir adres üretmek yükünden kurtulmuş olacağız. Fakat bu bütün gizlilik sorunlarını çözdüğümüz anlamına gelmiyor.

◄ Önceki / Sonraki ►