Yeni bir para işleminin yaratıldığı her sefer cüzdan uygulaması geçmişte herkesin eline geçmiş banknotlar kümesine bakacak, ve içerisinden senininkine ek olarak rastgele 15 tane banknot seçecek. Senin gönderdiğin banknotu, diğer 15 rastgele banknotla bir araya koyacak. Ardından da senin işlemini, çok özel bir kriptografik imza yöntemi ile imzalayacak. Bu imza basitçe şunları der: “Hangi birinin gerçek banknot olduğunu söylemeden, elimdeki bu 16 banknotluk kümenin içerisinde gerçekten harcanmakta olan bir banknotun bulunduğunu sana kanıtlayabilirim.”
Bunun sayesinde, listede yazılı işleme baktığında, her işlemin 16 tane banknot içerdiğini göreceksin. Bu diğer banknotlar başkalarının tek seferlik adreslerine geçmişte gönderilmiş. Bu takibi oldukça zor bir görüntü ortaya koyar.
Bunun süper mükemmel gizlilik olmadığını görebilirsin, fakat bu oldukça iyi bir gizlilik sağlar. Tahminlerde bulunabilirsin, ve belki de 16 banknot arasındaki seçimini daha az sayıda bir kümeye indirmeyi de başarabilirsin, fakat hiçbir zaman yüzde yüz kesinlikle hangi banknotun gerçekten harcandığını kanıtlayamazsın.
Burada dengelemek zorunda olduğumuz alış veriş, çember imzalarının, bilgisayarların bu parasal işlemleri doğrulama süresini artıran ve blokzincirde biraz daha fazla yer kaplayan işlemlere sebep olması. Bu sebeple 100 veya 100.000 tane yabancı banknot koymuyoruz çember imzamıza. Monero’nun geleceğinde, daha yeni, daha farklı bir matematik yöntemi ile çemberimizin büyüklüğünü 16’dan blokzincirde bulunan tüm banknotları kapsayacak sayıya çıkarmak var. Bu yöntem daha rüşdünü ispatlamasa da, bu bizim sorunumuza nihai çözüm sunabilir.
Bir not: çemberde kullanacağımız banknotları seçerken akıllı olmalıyız, aksi takdirde hangi birinin asıl harcanan banknot olduğunu tespit etmek çok kolay olabilir.