Eğer birkaç farklı veriyi kendileri arasında değişikliğe izin vermeyecek şekilde (veya değişiklik olduğunda bizim fark etmemizi sağlayacak şekilde) dizmek istiyorsak matematikte kullanabileceğimiz hünerli bir yöntem var. Buna hash etmek denmekte.

Hash etmek, matematik kullanarak, başka bir veriden, olağanüstü bir sayı (veya bir karakterler dizisi) yaratmaktır. Bu olağanüstü sayı, yalnızca o belirli veriden gelmekte. Bu yöntemle ürettigimiz olağanüstü sayıları işlemlerimizi dizdigimiz post-it kâğıtları serisini sıraya sokmak için kullanabiliriz.

Hash etmenin oldukça basit bir örneği şu formülü kullanmaktır: “+2”. Eğer elinde 1 sayısı varsa, ve bu formüle göre hash etmeyi uygularsak, elimizde 3 sayısı olur. Bizim bu tanımımıza göre, 3 sayısı 1 sayısının “hash değeri” olmus olur. Kulaga basit gelse (umarım) de, bu örnekte başka herkes kullanılan hash etme işlemini ve işlemin sonucunu bildiği durumda bizim hash ettigimiz sayının 1 olduğunu ve 5 olmadığını kanıtlayabilir. 5 sayısının, bizim kullandığımız hash işlemine göre, hash değeri 7 olurdu, 3 değil.

Hash etmeyi kriptoparamızı yaratırken pek çok farklı şekillerde kullanacagız. Bunun sebebi, hash etme işleminin çok kullanışlı olması. Hash etme işlemini kullanacagimiz ilk şekil bloklarımızı birbirine bağlamak olacak.

◄ Önceki / Sonraki ►