Elimizde bir adresten diğerine para göndermek isteyen kullanıcılarımız, bu işlemleri yeni bloklara koyacak olan madencilerimiz, ve bu işlemlerin listesinin bir kopyasını, ne olur ne olmaz, kendi disklerinde saklayan düğümlerimiz var. Fakat, bir para gönderim-alım işlemini bir istek olmaktan çıkarıp, paraların cüzdan değiştirmiş oldukları kalıcı bir işlem durumuna nasıl getirebiliriz? Cüzdanlar madencilere nasıl olur da, “Hey! Bende yeni bir işlem var! Blok içine yazar mısın,” diyebilir? Eğer madencilere doğrudan bağlanırsak, onlar bizim kim veya nerede olduğumuzu bilebilir. Ayrıca bu çeşit bir yöntem oldukça verimsiz olur. Bunun yerine bütün madencilere mi iletimizi göndermeliyiz? Bunların nerede olduklarını nasıl bileceğiz ki?

Sistemimize ekleyebileceğimiz şey, işlemler için bir karalama defteri olabilir. Bu karalama defteri içerisinde oldukça yeni ve henüz bir sonraki blok içerisine eklenmemiş işlemler, yani bekleyen işlemler, yazılabilir. Bu bekleyen işlemleri, bu karalama defteri içerisine yazarız, ve bunlardan herhangi birisi bir blok içerisine eklendiklerinde, karalama defterinden o işlemi sileriz. Böylelikle, bir işlem sonsuza kadar blokzincirimizde yazılı hale gelmeden önce, o işlemin beklemekte olup olmadığını anında görebiliriz. Bu şekilde, tıpkı bir metro istasyonunda olduğu gibi, onların çoktan biletlerini ödeyip, bir sonraki treni beklemekte olduklarını görebilirsin.

Bu karalama defterine işlem havuzu denir. Bu tıpkı büyük bir… eh, havuz dolusu gönderilmeyi bekleyen zarflı mektup yığınına benzer. Bu nasıl çalışır? Adım adım izleyelim. İlk olarak cüzdanın sana ait olan banknotlardan birisini seçip senin anahtarınla onu imzalayarak bir işlem oluşturur. Bu şekilde yapmak istediğin para işlemi resmiyete dökülür. Ardından, cüzdanın bir düğüme bağlanarak ona senin para işlemini iletir. Burası, senin para ağına giriş adımındır. Hatırla: düğümler ellerindeki listenin kopyasını birbirleriyle karşılaştırıp birbirlerinde birebir aynı listenin olduğundan emin olur. Bunun yanında, düğümler, aynısını, imzalanıp kendilerine iletilmiş işlem istekleri için de yaparlar. Bu işlem istekleri, madencilerin kendilerini seçip bloklara eklemeleri için bekler. Bu paylaşılmış ve her an değişen listeye işlem havuzu denir. O halde, senin işlemin bir düğümden diğerine kopyalanarak iletilir. Sonunda düğümlerin hepsinde bir kopyası bulunur.

İşlem havuzunun anlık durumunu bir işlem havuzu gezgininde görebilirsin. Varlıklarına ek olarak, bu işlemlerin veri boyutlarını ve ödemiş oldukları işlem ücretlerini de görebilirsin. Unutma, madenciler de düğümlere bağlı durumdadırlar, o halde onlar da bu havuzdaki bekleyen işlemleri görebilmekteler. Ve madenciler kendilerinin işine gelen işlemleri seçip (daha küçük boyutta olup daha çok ücret ödeyenler gibi) sıradaki bloğun içerisine ekleyerek blok üretmeye çalışırlar. Yani, madenciler sürekli bir sonraki bloğu kendi parasal çıkarlarına göre inşa ederken, senin işlemlerini de bloğa eklerler. Bir sonraki blok bulunduğunda, onu bulan madenci, ağdaki diğer tüm madencilere bulduğu bloğu iletir, ve bir sonraki bloğu inşa etmeye tekrar başlar. İşlem tamam, ve bizim işlemimiz resmi olarak blok içerisinde, geri dönülmez bir şekilde parasal ağımızda kayıtlı. Buradaki tek kural dışılık, eğer ağımızda bir çatallanma yasandı ve bizim blogumuz çatalın yanlış tarafında bulunduğunda gerçekleşir.

◄ Önceki / Sonraki ►