Belki sen de düşünmüşsündür: neden anahtarlarımızı taşıyan cüzdanlarımızı ve parasal işlem listesini içeren düğümlerimizi tek bir uygulamada birleştirmiyoruz? Böylece paramızı kullanan herkes aynı zamanda bir düğüm sahibi de olmuş olur. Bu hepimizin yararlı sonuç elde ettiği bir duruma benziyor, eğer listemizin olabildiğince fazla kopyasının dağıtık olarak bulunmasını istiyorsak. Buna ek olarak, herkes listenin kendi kopyasına sahip olacağı için, paramızın kullanıcıları başkalarının bilgisayarındaki liste kopyasına güvenmek zorunda da kalmazlardı. Bu çok iyi bir fikir, ve pratikte de mevcut.

Bir tam Monero cüzdanı tam olarak budur. O, içerisinde gönder-al yapabilen anahtarları bulunduran bir cüzdan olmaya ek olarak, Monero ağındaki bütün parasal işlemlerin bir kaydını da bulunduran bir uygulamadır. Burada bir ayrıntı var ama: bu çeşit bir uygulama, sadece kendimize ait olanların değil, parasal ağımızda gerçekleşen bütün işlemlerin kopyasına sahip. Bunu saklamak birkaç yüz gigabayt alan istiyor. Eğer bu çeşit bir kullanım şekli elimizdeki tek kullanım şekli olmak zorunda olsaydı, kullanıcı sayımız sadece elinde bolca depolama alanı bulunan kişilerle sınırlı olurdu. Bu çok da kullanışlı değil. Eski bir bilgisayar, eski bir telefon kullanan kişilere ne olacak?

Buna çözüm, bu uygulamayı iki parçaya ayırmak: sadece gönder-al işlemlerine izin verip bakiyeni gösterme yetkilerine sahip olan bir hafif cüzdan, ve blokzincirin bütününü saklamaya yeterli disk alanı ve bağlantı bant genişliğine sahip bilgisayarlarda çalışan düğümler.

Bunların yanında, bir de özel bir çeşit cüzdanimiz olabilir, fakat şimdilik incelememizi basit tutmak için bu özel cüzdana daha sonra bakacağız.

◄ Önceki / Sonraki ►