Elimizde parasal işlemlerimizi kaydettiğimiz dizili bloklarımız var. Elimizde yeni parasal işlemleri aynı blokzincire işlemekle görevli, ve bunu yaparken parasal sistemimize yeni koinler ekleyen madencilerimiz var. Kullanıcılarımızın koin alabilmelerini sağlayan adreslerimizi ürettigimiz anahtarlara sahibiz.
Bilmem fark ettin mi, önemli bir rolü gözden kaçırıyoruz. Hepimizin paylaştığımız listenin başında kim olacak? Eğer bir avuç insan kayıtlar üzerinde hile yapmakta uzlaşırlarsa, kendilerine fazla para yaratacak şekilde değişiklik yapabilirler. Ardından bu hileli listenin, “gerçek” liste olduğunu öne sürebilirler. Karşılaştığımız bu sorun Bizanslı Ordu Komutanları Sorunu olarak da bilinmekte.
Bu sorundan kaçınabilmemiz için daha çok kişinin elinde (veya diskinde) listemizin kopyası bulunmalı. Kaç kişinin elinde? Olabildiğince fazla. Böylelikle yarıdan fazlasının başbaşa verip hile yapma olasılığını olabildiğince azaltmış olacağız. Para sistemimizin kullanıcıları blokzincirdeki kayıtları kontrol edecekleri için, eğer yarıdan fazla çoğunluktaki kopyalar birbiriyle uyuşuyorsa, bu liste durumu “gerçek” liste durumu olarak kabul edilecek. Bu sebeple en az %51’lik bir kesimin liste durumları ayni ise, geri kalan %49’un hileli listeye sahip olmaları bizim para sistemimizi bozmayacak.
Monero özelinde, olabildiğince fazla kullanıcıya listemizin kopyasını verebilmek için, isteyen herkes ücretsizce bu listenin bir kopyasını indirebilmekte. Bu liste açık ve hepimize ait, günün sonunda. Ve paramız sanal alemde yaratıldığı için, parasal işlemlerimizi yazdığımız bu liste de sanal ortamda bulunmakta. İnternete bağlı bilgisayarlar içerisinde saklanmakta, ve paylaşılmakta. Bu bilgisayarlara bizler düğüm diyoruz.