“Gerçek hayatta” insanlar paralarını koyup ayırabilecekleri farklı kutular, kovalar, çantalar, zarflar kullanmanın kullanışlı olduğunu bilirler. İcat etmekte olduğumuz para sisteminin de, bu çeşit bir kullanım esnekliği sağlayacağını varsayabiliriz. Paramızı kullanan bireyler farklı kaynaklardan, farklı iş karşılıklarında gelen paralara sahip olabilir.

Örneğin, harcamak için kenarda tuttuğun, ve bir de, uzun vadeli birikimlerin için kenarda tuttuğun paran vardır. Günlük işinden gelen paran, ve bir de yan işlerinden gelen, veya hediye olarak gelen paraların vardır. Özel bir tatil için biriktirmekte olduğun paran, ve bir de yağmurlu günleri karşılamak için kenara koyduğun paran.

Cüzdanımızı, bütün bu kullanım şekillerini tatmin edecek şekilde tasarlamamızın bir yolu var. Böylelikle kullanıcılarımızı, farklı para kumbaraları için tamamen yeni tohum kelimelere ait cüzdanlar yaratmaktan, ve bu farklı tohum kelimelerini bir yere yazıp saklama yükünden kurtarmış olacağız. Elimizdeki tek cüzdanı, içerisinde ayrı kutular veya kısımlar içerecek şekilde bölebiliriz.

Cüzdanımızı bir banka olarak düşünelim. Bir banka hesabı açmak istediğin zaman pek çok sayfa dokümana imza atmak zorundasın. Banka dokümanlarına attığın o imza senin bankaya tanıttığın (ve teslim ettiğin) anahtarlarından başka bir şey değil. Bu senin kimliğin. Bir müşteri olduğun anda, aynı bankada birden fazla alt hesabın olabilir. Elimizdeki Monero cüzdanlarımızla, biz de bunun aynısını yapabiliriz, hatta daha da iyisini, Monero cüzdanında, aynı tohum kelimelerden filizlenmiş, sınırsız sayıda alt hesabın olabilir. Bu tipki tek bir anahtarla açabildiğimiz sınırsız sayıda kiralık banka kasasına sahip olmak gibi.

Bu örnek önemli, çünkü tıpkı bankadaki kiralık kasalar gibi, paran sadece bir tanesinin içinde bulunabilir. Eğer bir hesaba $100 yatırırsan, diğer hesapların içerisinde o yüz doları görmeyeceksin. Her hesabın, kendi içerisinde ayrı koinleri barındıracak. Bu nedenle her hesabın kendi koin değerlerinin oluşturduğu, kendi bakiye değerine sahip olacak.

Gerçekte, tek bir cüzdanın içerisinde birden fazla küçük cüzdancıklar bulundurmak gibi bu. Bakiyeler bu cüzdancıklar arasında karışmıyorlar, ve böylelikle para sistemimizi kullanan kişiler, içerisinde uzun vadeli birikimlerini sakladıkları bir hesaba, günlük ödemelerini yaptıkları bir başka hesaba, ve bir başka hesap içerisinde de gelen bağışları topladıkları ayrı odalara sahip oluyorlar.

Pekala, fakat eğer başkalarına birden fazla farklı adres vermenin kolaylığına ek olarak bu farklı adreslerin kendiliğinden aynı hesaba ait bakiyeye katkı yapmasını istiyorsak ne yapacağız? Bunu alt adreslerimizle başarabiliriz.

◄ Önceki / Sonraki ►